Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyabarát otthon

2009.06.06

Akár a kertben, akár a lakásban csahol kedvencünk, nekünk, állattartónak, kutya kötelességünk, hogy ő is tökéletes kényelemben érezze magát otthonunkban. Ugye mindannyian átéltük a napot, amikor ráébredtünk, hogy a kutya irányít minket és nem fordítva? Amikor kicsit úgy éreztük, hogyha itt és most nem szabunk határokat, vendégek leszünk saját otthonunkban?

Főleg a kisebb méretű kutyák, ölebek azok, akik hízelgéssel, állandó sündörgéssel elérik mindazt, ami sokszor a józan ész határán kívül van. Vadonatúj kanapénk megvásárlásakor még saját érdekeink kerültek előtérbe: elég hosszú-e az ülőke rész,  ki tudunk-e nyújtózni rajta tévézéshez, olvasáshoz. Akkor még nem gondoltuk, hogy a kényelmet más fogja tesztelni, más szempontok szerint. Legrosszabb esetben a kutyánk. Kezdetekben csak két percre, csak egy alkalomra ugorhatott fel melléd. Aztán egyre gyakoribbá váltak kutyád látogatásai a kanapén.

 

kutya, otthon, állatbarát, "állatbarát ház", "kutyabarát ház"

Kép forrása: www.otthon.hu

 
Hogy ezt elkerüld, tarts be néhány szabályt!
 • Legyél következetes! Legalább is próbálj meg az lenni és maradni. Legyenek tiltott zónák a kezdetektől fogva. Azok a helyek, melyről úgy ítéled meg, hogy kényelmetlen az állandó kutyaszőr takarítás. Arról nem is beszélve, hogy vendégeink érkezésekor, kellemetlen szituációt idézhetsz elő azt az érzetet keltve, hogy itt mindenfelé kutya tappancs nyomok vannak. Csak az első napok, hetek a nehézkesebbek, később a kutya is alkalmazkodik ehhez.
 • Az állandó ápolás, kozmetikázás nagyon fontos, főleg a lakásban élő kutyák esetében. A rövidebb szőrt ritkábban, heti egy-két alkalommal elég fésülgetni, de a hosszabb bunda esetében naponta ajánlatos kikefélni a kihullásra ítéltetett szálakat. Ez történhet a speciális kesztyűvel, vagy kefével. Mindez megkönnyíti feladatunkat a takarítás, porszívózás során is, mert a szőrt nem tapossuk a szőnyeg rostjaiba.
 • Ajánlatos parkettát feltenni és minél kevesebb szőnyeget helyezni a lakásba, pontosan a fent említett okok miatt. A parketta könnyen porszívózható, tisztítható, akár a mindennapok folyamán is néhány percben. Ezzel időt, energiát spórolsz meg magadnak.
 • A sétáltatás során sok kis apró föld darab, sár tapad a tappancsok közé, amit a lakásba lépés előtt érdemes kitisztogatni. Egy erre a célra használatos rongyot bevizezve, a lábacskák megmosása ajánlatos, hiszen mi sem cipővel gyalogolunk végig a lakáson munkából hazatérve. A fertőzéseket így nagyobb százalékban kerüljük el a lakásban. Amennyiben kisgyermek van a lakásban kutya közelben, már nem elég a tiszta víz, nyugodtan használjunk hígított tisztító szert a szennyeződések eltüntetésére. Az előre csomagolt kendők erre kiválóan alkalmasak.
 • Amennyiben a kutyának a lakás meghatározott pontján kosara van, ragaszkodjunk ahhoz, hogy az estéket ott, és ne a kanapén, fotelben töltse. Fontos, hogy mindig tartsuk tisztán, szőrmentesen a kosarat bélelő párnát. Így a kutya nem hordja szét a lakásban a kihullott szőröket. Heti egy alkalommal érdemes kimosni, cserélni a párnát, elkerülve a jól ismert „kutya szagot” a lakásban, amely minden kutyus velejárója.

  

kutya, otthon, állatbarát, "állatbarát ház", "kutyabarát ház"

Kép forrása: www.otthon.hu 

 • Bármennyit is ajnározzuk, dögönyözzük kedvencünket, mindig tartsuk szem előtt, hogy ő mégis csak egy fertőzéseket is magában hordozó kis állat. Legyünk elővigyázatosak, mindig mossunk kezet a hosszantartó simogatások után.
 • Kutyánk tálkáján ne spóroljunk! A könnyebb tisztán arthatóság kedvéért a tál, melyből kedvencünk eszik-iszik, lehetőleg porcelán vagy rozsdamentes acél legyen, semmiképpen sem műanyag. Így könnyen fertőtleníthetjük legalább heti egy alaklommal bármilyen szerrel, nem tesz kárt a kutya egészségében. Kiváló erre a célra már olyan kis tálka, amit meguntál, vagy csak feleslegessé vált a konyhában. Mindig legyen egy helyen a két tálka, hogy a kutya hozzászokjon ahhoz, hogy nem szállítja az ételt mindenfelé a lakásban.
  Kutyát tartani nem könnyű! De ésszerűen, okosan és főleg a saját és aztán a kutya érdekeit figyelembe véve, könnyedén megállapodhattok közös területetek, lakásotok szabályaiban. Jó kutyatartást!

   

  Ajánlott linkek:

  www.kutyaruha.lap.hu

  www.kutyafelszereles.lap.hu

   

  Horváth Nikoletta