Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Visszamennék dolgozni, de nincs hely a bölcsiben! Mit tegyek?

2009.06.15
Nem elég, hogy nyakunkon a válság, kevés a pénz, és még kevesebb a munkahely, azon is görcsölnünk kell, hogy hova helyezzük el csemeténket, ha van olyan szerencsénk, hogy szülés után visszamehetünk dolgozni.
 
Három éve, biztosították nekünk, kismamáknak, hogy gyermekünk egy éves kora után teljes munkaidőben vállalhassunk munkát. Nagyszerű kezdeményezés, gondoltam akkoriban, hiszen a gyes összegéből még a havi pelenkaadag is csak nehezen volt fedezhető. Óriási szerencsének tartottam tehát, mikor régi munkaadóm felajánlotta, hogy visszamehetek dolgozni.
 
Igen ám, de ezzel a lehetőséggel csak az tud élni, akinek sikerül megoldani csemetéje napközbeni felügyeletét. Hosszú töprengés, és néhány kialvatlan éjszaka után, megszületett a nem kevés lelkifurdalást okozó döntés: bölcsödébe adom a gyerekemet.

 

bölcsöde

A kép forrása: http://www.tinhat.org.uk/Creche%20(Vertical).JPG

 
Hogy több éves is lehet a várólista? Nos, ezzel nem számoltam. Pedig kellett volna, mint utólag megtudtam, néhány rutinos anyuka jóvoltából. Volt olyan kismama, akinek a második gyereke, még egy hónapos volt, amikor már beíratta a picit a bölcsödébe, hogy biztosan legyen helye, amint betölti a második életévét. De az elsőnél ő is megjárta, vigasztaltam magam és kétségbeesetten gondolkodtam, hiszen tíz napon belől munkába kellett állnom. A magánbölcsőde szóba sem jöhetett, hiszen a félnapos ellátásért nem tudtam volna, hetven-nyolcvanezer forintot kifizetni. Akkor inkább otthon maradok.
 
A családi napközikről egy barátnőmtől hallottam először, és reménykedni kezdtem, hogy talán, ez lesz a jó megoldás.
 
Némi információ és még több utánajárás eredményeként, sikerült végre rálelnem a megfelelő intézményre. Már első látásra szerelem volt. Gyönyörűen parkosított kert, játékok tömkelege, családias környezet és mindösszesen pár apróság, ami feltétlen bizalmat ébresztett bennem, hiszen nem mindegy, hogy hét, vagy huszonhét gyerekre jut néhány felügyelő. Mint a gondozóktól megtudtam,  egy családi napközi legfeljebb öt fős létszámmal működhet, kivéve, ha a dadának van segítsége, mert ekkor még további két gyermek ellátására van lehetőség.

 

bölcsöde, gyerek

A kép forrása: http://www.amiovink.hu/Image/bolcsi/03.jpg

 
Nekünk szerencsénk volt, mi voltunk a hetedikek. Ráadásul rugalmas nyitva tartással rendelkező intézményre bukkantam, ami azt jelenti, hogy nem kell aggódnom, ha a főnök néhány perces túlórára kötelez.
 
Hogy jól döntöttem, mostanra kiderült. Kisfiam imád a többi gyerek közt lenni. Az otthonos környezet, a derűs légkör, és a közös játék öröme feledteti vele, hogy nem én vagyok mindig mellette.
 
De vajon tényleg így van? Remélem, hogy igen, mert, ha nem, akkor a lelkifurdalásom csillapítása miatt álltatom magam…
 
 
Kóka Izabella