Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Őrült nők divatja” Betsey Johnson tervezésében

2009.06.12

Ki is az a Betsey Johnson? - vetődik fel a kérdés Európában, kivéve Isztambult, ahol a 67 éves divattervező már a hatodik üzletét nyitotta meg. Világszerte több mint 55 üzlet, ezer különféle osztályán köszönnek vissza a Betsey Johnson márkanévvel ellátott termékek.

A „Funky Királynőjeként”, ahogy a new york-i divatszakma ismeri és elismeri, szeszélyes stílusával már pályája kezdetén megalapozta a Betsey Johnson márka bohókás alaphangulatát. A szerencsének és Betsey bámulatosan pozitív hozzáállásának köszönhetően, az 1969-ben New Yorkban nyílt Betsey Bunki Nini butikot mára a Saks Fift Avenue, New York egyik előkelő áruházának impozáns polcai váltották fel.

Kortalan talentum

Platinaszőke tépett kleopátra hajjal, tűsarkon tipegő, tetovált lábakkal a divattervező, rokonait és barátait felvonultatva új kollekciójában a színpadon demonstrált az anorexiás modellek foglalkoztatása ellen, már 10 évvel ezelőtt, egy 1999-ben megrendezett divatbemutatóján. Nem hiába kiáltotta ki a szakma kezdetek óta egy olyan vibráló ikonnak, aki gondolataival, elképzeléseivel, évekkel a divat előtt jár. Betsey eredeti stílusa és változatos egyénisége, színes, sokszor már giccsesnek tűnő ruháiban köszön vissza. Mindezek ellenére, Courtney Love, Minnie Driver, Salma Hayek és Jennifer Aniston szekrényében is megtalálhatóak a Betsey által tervezett extravagáns, nőies darabok. 

 

"Betsey Johnson", usonline, divat

A kép forrása:www.squidoo.com

"Élvezettel építjük azt, ami a miénk”

Az 1960-as években a feel-good, azaz az élvezhető és hordható divatot a ’70-es évek elején, 1972-ben már a Coty Award, az amerikai divatszektor elismerésével illették. Ezt követően Betsey saját erőből saját név alatt kezdte ruháit tervezni. Sikereit halmozva, lassú léptekkel haladt, kínosan ügyelve arra, hogy üzleti vállalkozásából minden nagyobb divatcéget vagy egyéb befektetőt kihagyjon. Csak a financiális szabadsága által tud fantáziája máig is szárnyalni, az alkotás örömét azonban évek óta lányával Lulu-val és unokájával Layla-val osztja meg.

Új termék a piacon

Betsey kezdetben csak ruhákkal, majd a 2003-as évben cipő, fehérnemű és farmertervezéssel is foglalkozott. A 2004-es év újabb bővülést hozott számára, a táskák és kiegészítők világa felé fordulva,  Japánban is sikert aratott különböző állatmintás, leopárd, zebra és nőiesen fodros kollekcióival. 2002-ben méltán érdemelte ki a „Fashion Walk of Fame” azaz New York híres fashion street-jén a 7. sugárúton Betsey Johnson nevével is kikövezett útszakaszt. Betsey-t, az amerikai Inc. havonta megjelenő üzleti magazin 2004-ben Amerika 25 legdivatosabb vállalkozójának listájára válogatta. Korát meghazudtolva, még mindig a maga őrült és szeszélyes stílusában örvendezteti a ruháiban nőiesebbnek, felszabadultabbnak érzett nők százezreit.

Horváth Nikoletta

Akár Betsey Johnson ruhái közül is válogathatsz, ha elolvasod Kiss Anna Zsófia Shopping angol módra - Tippek, trükkök Angliába utazóknak! című cikkét!