Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Válaszút előtt

2009.06.11
Megszoksz, vagy megszöksz! Az ismert közmondás, mint egy rettegett betegség, előbb vagy utóbb minden párkapcsolatban felüti a fejét. Ilyenkor az ember csak egy kérdést tehet fel: hogyan tovább?
 
Életünk során jó néhány szerelmi kalandba keveredünk. Ezek többsége megmarad a kalandozás szintjén, néhányból azonban párkapcsolat lesz.
 
Az első szerelmi fellángolás már az óvodában megkörnyékezi az embert: „Tetszik Lacika, mert olyan aranyos fiú. Ebédnél adott a sütijéből is!”. Iskolás éveink alatt viharos drámákat élünk át, miközben a ’szeret, nem szeret, miért nem szeret’ kérdéskört járjuk végig pontról pontra. Egyes kamaszszerelmek olykor egy életre szólnak, a legtöbb azonban tapasztalatként csapódik le a csalódott fiatalban. Gyarapítja azt a belső statisztikánkat, amit akkor veszünk elő magunkban, ha a jelenlegi kiszemeltet akarjuk összemérni múltbéli vetélytársaival.
 
 

Párkapcsolati para

 A kép forrása:

 

Ezek a tapasztalatok, megélt problémák és nehézségek akkor bizonyulnak a leghasznosabbnak, amikor úgy érezzük, megtaláltuk az Igazit. A társat, aki mellett végre teljes biztonságban érezhetjük magunkat, kiegészíti és felértékeli személyiségünket, aki tökéletes egyensúlyt teremt a lelkünkben.

A kezdeti mámorító hetek, hónapok után lassan megjelennek azok, a kezdetben csak apróságnak tűnő, ám később annál bosszantóbb részletek, amelyek nem hagyják nyugodni a tudatunkat. Befészkelik magukat a lelkünkbe és a legváratlanabb pillanatban késztetnek számvetésre, mikor is végiggondoljuk párunk minden egyes tökéletlenségét, bosszantó szokását. Igyekszünk elhessegetni a feltételezést, hogy hibát kereshetünk a másikban, de előbb-utóbb eljön ez a perc is: „Tényleg olyan idilli és tökéletes a párkapcsolatom?”.
 

Rettegünk, hogy vajon a másik is gondolkodik-e hasonló dolgokon, lát-e bennünk is hibát, kétségbe vonja-e a kapcsolat jövőjét. Párkapcsolati szakértők szerint ilyenkor az a legjobb döntés, ha már a kétségek megjelenésekor megbeszéljük félelmeinket a párunkkal. Így tisztában lesznek a felek a másik álláspontjával, és talán a másikban oly zavaró apróságra is könnyebben találnak megoldást.

 

Válaszút előtt

A kép forrása: 

http://cotcot.hu/assets/0000/7415/parkapcsolat_06_640.jpg
 

Azonban előfordul, hogy életünk párjával – valamilyen oknál fogva – mégsem tudjuk megbeszélni a gondokat. Ez azonban olyan lelki terhet von maga után, amelyet akaratlanul is gyűjteni kezdünk, és egy nem várt pillanatban túlcsordulunk. Felszínre törnek azok a sérelmek, kellemetlenségek, amelyeket nem tudtunk kiadni magunkból és pellengérre állítjuk párkapcsolatunkat. Ilyenkor feltesszük magunknak a kérdést: hogyan tovább?

Megszoksz, vagy megszöksz? – elkerülhetetlen, hogy döntést hozzunk a kérdésben. A gyenge és erőtlen társ feladja a küzdelmet és kihátrál a kapcsolatból. A kitartó, ragaszkodó, a megfutamodást nem ismerő emberek válasza viszont az, hogy az utolsó percig küzdenek azért, hogy megmentsék a szerelmüket és helyrehozzák azt, ami elromlott. Én is ezek közé az emberek közé tartozom. Soha nem adnám fel!
 
Nehéz egy másik embert elfogadni minden hibájával és rossz szokásával együtt, de sosem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanúgy nekünk is vannak bosszantó beidegződéseink, amiket tolerál a társunk, tehát nekünk is ezt kell tennünk. Rugalmasan kell kezelnünk az életet és fejet hajtani az emberi tökéletlenség előtt, mint ahogy szüleink, nagyszüleink vagy dédszüleink tették – egy egész életen át, együtt!
 
Papp Nikolett

 

Kis kép forrása: http://vonzero.eu/images/no_kep.jpg